Voorbereiding op het rijexamen

 

“Welk examencentrum is het beste? Waar heb ik de meeste kans op slagen, in Kontich of in Deurne? De slaagkansen in Kontich zijn toch het laagste van het land, dat stond een tijd terug toch in de krant? Welk examencentrum adviseert Codrive?”

Ons standaardantwoord, in goeie dagen is dan: Als je schrik hebt, kan je beter thuisblijven. Als je denkt dat je kansen afhankelijk zijn van waar je moet rijden, dan ben je er eigenlijk nog niet klaar voor, dan ben je misschien maar voor 80% voorbereid. Slaagkansen hangen vooral af van je eigen kunnen. En dit kan je laten zien tijdens een examenrit. De kwaliteit van die rit hangt dus af van je voorbereiding, en de focus die je tijdens het rijexamen hebt. Daar horen zenuwen dus ook bij: zenuwen zijn een symptoom van latente angst, angst om het niet goed te doen, angst dat je niveau plots daalt omdat het examen is. En dat brengt de focus enorm naar beneden.

Verschillen tussen Kontich en Deurne

 

Maar stel nu dat we een kandidaat hebben die goed voorbereid is, geen angsten heeft, en een gezonde focus. En deze kandidaat vraagt advies, Kontich of Deurne.

Codrive adviseert examencentrum Kontich, en dit om de volgende redenen:

  • De infrastructuur is moderner, het is een aangename wachtruimte, overzichtelijke parking, het oogt allemaal wat klantvriendelijker
  • Het is niet over de koppen lopen in de wachtzaal, het is er minder druk
  • Het examengebied van Kontich ligt in een industriezone, net als dat van Deurne, maar het is er gewoon ook minder hectisch. Zeker de eerste minuten van het examen, wanneer de focus er misschien nog niet helemaal is, kan een rustig begin aangenaam zijn.
  • Kontich is vanuit Antwerpen ook eenvoudig te bereiken via de E19, de kans op files van en naar het examencentrum is veel kleiner, zeker nu met de werken aan de Noordersingel in Antwerpen, aan het sportpaleis.

 

Examinatoren

 

De examinatoren van Deurne en Kontich zijn collega’s, ze werken voor hetzelfde bedrijf : Autoveiligheid. Een aantal van hen werkt de ene keer in Deurne, de andere keer in Kontich. Voor de beoordeling van prestaties van kandidaten tijdens het rijexamen, werkt men met een “vademecum”, een soort leidraad. Hierin staat zwart op wit aangegeven welke fouten op welke manier doorwegen. Dit wordt doorgaans goed gevolgd.

Eén en dezelfde examinator kan echter, afhankelijk van het feit of hij in Deurne of in Kontich een examen afneemt, dezelfde fout wel anders beoordelen. Algemeen wordt aangenomen dat Deurne een uitdagender parcours heeft dan Kontich of Geel zelfs. Waar het dus minder uitdagend is, kan er wel strikter beoordeeld worden, maar dit is niet altijd het geval.

 

Verhaalprocedure

 

Bij het niet-slagen voor het rijexamen kan de kandidaat soms zijn / haar bedenkingen hebben bij de beoordeling. Een verhaalprocedure is voorzien voor ontevreden kandidaten. Codrive houdt statistieken bij over de beoordelingen van rijexamens, zowel door de examinator als door de Codrive-lesgever. In 99% van de gevallen komt de beoordeling overeen. Codrive beschouwt examinatoren als collega’s, en bij discussies, aanvaarden wij de uitslag, maar durven we wel onze mening zeggen. Ons gemeenschappelijke doel is namelijk veilige, betrouwbare chauffeurs af te leveren.

  • Dirk Codrive

Leave a Comment