Op een dag, aan het examencentrum…..

Dirk: “Ok, we zijn klaar met de les, nu gaan we aanmelden aan het loket, en dan is het nog 10 minuutjes wachten op de examinator. Heb je nog vragen?”

Kandidaat: “Euh ja, je moet naar het schijnt een nummertje tussen 0 en 10 zeggen voor de route, wat kan ik best kiezen?”

Ongelofelijk hoe vaak deze vraag gesteld wordt door kandidaten die op het punt staan deel te nemen aan het rijexamen. Als we op dat moment aan het loket staan, kan ik het uiteraard niet laten om de flauwe plezante uit te hangen :

Dirk : “Kies gewoon een nummertje, het komt zo nauw niet…”

Kandidaat: “Ok, doe dan maar nummer 2”

Dirk : ” Je weet toch dat de even nummers de routes zijn met de minste slaagkansen…?”

Kandidaat : WTF!

 

Op zulke momenten zijn kandidaten het kwetsbaarst en daar durf ik dan al wel eens gebruik van te maken, op frivole wijze uiteraard…

De waarheid is echter dat de nummers niets zeggen. Het is niet zo dat een route overeen komt met een nummer en vice versa. De praktijk wijst uit dat de examinator doorgaans zijn / haar eigen route kiest, omdat hij / zij die nu eenmaal gewoon is, of volgens de ingeving van de dag. Enkel als de examinator-tablet met gps eraan te pas komt, zal de route gevolgd worden die de computer heeft gekozen. Big brother is watching. Wegens technische problemen is dat onding echter al afgevoerd op tal van examencentra.

Elk examengebied heeft een lijst met doorgangspunten opgelijst op de website. Voor examencentrum Kontich vindt u deze hier. Als u een nummertje kiest, zal de computer nog steeds willekeurig 3 doorgangspunten selecteren. Maar zoals gezegd, de examinator volgt dit doorgaans niet, en daar hebben wij niets op tegen, integendeel.

Dus bij deze is het gerucht uit de wereld en kunnen we ons weer op belangrijke dingen focussen, zoals verkeersveiligheid in het algemeen.

Oh ja, nog een kleine tip voor de super-zenuwachtige kandidaat: maak er je doel van om zo ver mogelijk te geraken tijdens het examen, en dat bedoel ik letterlijk: probeer zo veel mogelijk afstand af te leggen zonder dat je een grote fout maakt, je ziet wel waar je uitkomt. Klinkt logisch uiteraard, nu bedenk ik het me… maar veel mensen halen zich van alles in het hoofd, wat hen afleidt van de rijbaan.

U merkt het, ik ben uit mijn septemberslaap ontwaakt en terug in mijn pen gevlogen, of dat nu goed nieuws is of niet…

 

Fijne oktoberdagen nog en tot de volgende blog, over het gebruik van de achteruitkijkspiegel, niet te missen wat mij betreft!

 

Dirk

 

 

  • Dirk Codrive

Leave a Comment