Rijschool of rijbegeleiding?

Is Codrive nu een rijschool, of doen jullie nu aan rijbegeleiding, of allebei? En welke van de 2 is het beste? Help, ik kan niet kiezen! Keuzestress alvorens de eerste rijles begonnen is, dat belooft!
Voor wie de GOCA brochure na het slagen voor het theoretisch examen niet gelezen heeft, hier nog eens een herhaling. We stellen vast dat de wetgever 2 parcours aanbiedt die voor de succesvolle kandidaat zal leiden tot het rijbewijs: vrije begeleiding en rijschool traject.

Laat ons zeggen dat qua populariteit de vrije begeleiding het haalt van de rijschool.

Vrije Begeleiding

Vrije begeleiding bestaat erin dat de kandidaat na het slagen voor de theorie onmiddellijk een voorlopig rijbewijs aanvraagt, dat 3 jaar geldig is. Ruim de tijd dus om mensen te vinden die de kandidaat willen leren rijden. Maar zo vrij blijkt dit systeem toch niet te zijn: Slechts 2 begeleiders mogen deze taak op zich nemen, wat op zich niet veel is. Naast deze 2, mogen ook zelfstandige instructeurs én rijschoolinstructeurs de kandidaat begeleiden. Een combinatie is dus wel mogelijk.

Vrije begeleiding is populair omdat het goedkoper is. De begeleider vraagt doorgaans geen geld en doet dit, laat ons daar van uitgaan, uit vrije wil. Ten vroegste na 9 maanden kan het examen worden afgelegd.

Rijschool

Maar goed, laten we het ook eens hebben over de rijscholen. Erkende rijscholen zijn opleidingscentra voor het rijbewijs die op bepaalde vlakken gecontroleerd worden door de overheid. Als de opgelegde voorwaarden betreffende lokalen, voertuigen, lesgevers en opleidingen worden nageleefd, beloont de overheid deze organisaties op commercieel vlak. De beloning bestaat erin dat de rijscholen onder andere het 20-uur pakket mogen aanbieden. Dit bestaat niet in de vrije begeleiding. Dit pakket biedt voordelen aan de kandidaat t.o.v. de vrije begeleiding: deze opleiding kan “voorlopig rijbewijs” -loos worden gevolgd. Na deze opleiding krijgt de succesvolle kandidaat een voorlopig rijbewijs dat meer vrijheden biedt : de kandidaat mag gewoonweg alleen rijden gedurende de geldigheid van dit voorlopig rijbewijs (2 passagiers zijn echter ook toegelaten onder bepaalde voorwaarden). Gedaan met lastigvallen van familie en vrienden.

Nu de twee systemen zijn uitgelegd, kan u een keuze maken op basis van uw situatie en budget.

Hoe zit het dan met Codrive?

Wij zijn een erkende rijschool. Wij geven zelfstandige instructeurs wel de mogelijkheid om hun klanten de rijschoolpakketten aan te bieden door hen bij ons in te schrijven. Zo stimuleren we de vrije begeleiding ook een beetje.

Fijne hittegolf avond nog voor iedereen!

 

  • Dirk Codrive

Leave a Comment