"Ik wil mijn rijbewijs, maar ik weet niet hoe het hier werkt in België / Vlaanderen. Hoe begin ik eraan?"
We leggen het graag voor je uit.
De rijopleiding voor categorie B (autorijden) in Vlaanderen is georganiseerd in verschillende stappen, die je voorbereiden op het veilig en zelfstandig besturen van een wagen. Hier is een overzicht van de verschillende onderdelen en vereisten:
1. Theorie
- Theorie-examen
- Voordat je mag starten met de praktijk, moet je slagen voor het theorie-examen. Uitzondering: praktijklessen bij de rijschool zijn al toegelaten zonder geslaagd te zijn voor het theorie-examen.
- Het examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen over verkeersregels, verkeersinzicht en rijvaardigheid. Je moet minstens 41/50 behalen om te slagen.
- Je kunt dit examen afleggen vanaf 17 jaar.
- Je boekt dit examen zelf bij het examencentrum.
- Als je zakt, mag je het de dag erna al opnieuw proberen. Er is geen limiet op het aantal pogingen, maar na twee mislukkingen moet je éénmalig verplicht 12u theorieles volgen in een erkende rijschool.
- Online boeken: https://examencentrum.autoveiligheid.be/
- Voordat je mag starten met de praktijk, moet je slagen voor het theorie-examen. Uitzondering: praktijklessen bij de rijschool zijn al toegelaten zonder geslaagd te zijn voor het theorie-examen.
- Voorbereiding
- Zelfstudie met boeken, online platforms of apps
- Theorieboek met code voor oefeningen online
- https://www.mijnrijbewijsb.be/
- https://www.gratisrijbewijsonline.be/
- Of je kunt theorielessen volgen bij een erkende rijschool.
- Zelfstudie met boeken, online platforms of apps
2. Praktijk
Na het slagen voor het theorie-examen begin je aan de praktijkopleiding. Er zijn twee mogelijke trajecten:
- Opleiding via een rijschool
- Je volgt minstens 20 uur praktijkles bij een erkende rijschool.
- Je volgt de lessen in een manuele wagen of een automaat.
- Als de rijschool je geschikt acht, krijg je een voorlopig rijbewijs model 18 maanden (M18). Hiermee mag je 18 maanden zelfstandig rijden (manueel én automaat), zonder begeleider. De bedoeling is dat je binnen de 18 maanden dus geslaagd bent voor je praktijkexamen.
- Je volgt de lessen in een manuele wagen of een automaat.
- Je volgt minstens 20 uur praktijkles bij een erkende rijschool.
- Opleiding met begeleider
- Je oefent met een begeleider (zoals een ouder, familielid of kennis) die minstens 8 jaar een rijbewijs heeft en de afgelopen 3 jaar geen zware verkeersovertredingen beging.
- Je vraagt een voorlopig rijbewijs model 36 maanden (M36) aan. Hiermee mag je oefenen onder begeleiding. De bedoeling is dat je binnen de 36 maanden dus geslaagd bent voor je praktijkexamen.
- Je oefent met een begeleider (zoals een ouder, familielid of kennis) die minstens 8 jaar een rijbewijs heeft en de afgelopen 3 jaar geen zware verkeersovertredingen beging.
3. Stageperiode
- Tijdens de stageperiode, die start op dag één van je M18 of M36, oefen je in het verkeer om voldoende rijervaring op te doen. Dit duurt minstens 5 maanden.
- Je mag tijdens deze periode geen praktijkexamen afleggen.
- Met het voorlopig rijbewijs M36 mag je enkel rijden met je begeleider erbij.
- Met het voorlopig rijbewijs M18 mag je zelfstandig rijden, en je mag maximum 2 passagiers meenemen die minstens 8 jaar hun rijbewijs hebben.
4. Risicoperceptietest
- Dit is een computertest waarbij je verkeerssituaties beoordeelt op mogelijke risico's.
- De test duurt ongeveer 15 minuten en je moet slagen voordat je aan het praktijkexamen mag deelnemen.
- Je kunt deze test afleggen in een examencentrum, net voor het praktijkexamen.
5. Praktijkexamen
- Je legt het praktijkexamen af zodra je voldoende geoefend hebt en de minimum stageperiode is afgelopen.
- Je kan dit zelfstandig boeken bij het examencentrum (lange wachttijden, eigen wagen), of je boekt dit via de rijschool (sneller beschikbaar, met leswagen en instructeur).
- Het examen bestaat uit verschillende onderdelen:
- Een voertuigcontrole.
- Manoeuvres zoals parkeren en keren in een smalle straat.
- Een rit op de openbare weg waarbij een examinator je rijvaardigheid beoordeelt.
- Een voertuigcontrole.
- Als je zakt, mag je de dag erna al terug examen afleggen.
- Als je het examen slaagt met een automaat, krijg je op je definitieve rijbewijs een "code 78", waardoor je enkel met een automaat mag rijden.
6. Aantal pogingen
- Voor zowel het theorie- als praktijkexamen kun je onbeperkt proberen.
- Slaag je 2 keer opeenvolgend niet voor het theorie-examen, moet je éénmalig 12 uur theorieles te volgen bij een erkende rijschool alvorens je een nieuw examen aflegt.
- Telkens als je twee keer na elkaar zakt voor het praktijkexamen, ben je verplicht om minstens 6 uur rijles te volgen bij een rijschool voordat je opnieuw (2 keer) examen mag doen.
7. Definitief rijbewijs
- Wanneer je slaagt voor het praktijkexamen, krijg je een voorlopig attest en kun je je definitieve rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Zes maanden na het behalen van je rijbewijs, dien je nog een verplichte bijscholing te volgen, het terugkommoment. Dit duurt 4 uur en bestaat uit een groepsgesprek en oefeningen op een privéterrein.
8. Belangrijke aandachtspunten
- Met een voorlopig rijbewijs mag je niet rijden tussen 22:00 en 6:00 in het weekend en op feestdagen.
- Als je 36 maanden niet slaagt voor je praktijkexamen, vervalt je theorie-examen en moet terug slagen voor je theorie examen.
- Binnen de geldigheid van je voorlopig rijbewijs kan je één keer wisselen naar een het andere model van voorlopig rijbewijs.
- Na het vervallen van de geldigheid van je voorlopig rijbewijs, kan je onder 2 voorwaarden nog verder gaan met je rijopleiding.
- Je volgt minstens 6 uur rijles bij de rijschool en kan dan een M12 verkrijgen. Dit is een voorlopig rijbewijs met begeleider, één jaar geldig.
- Of je levert je M36 of M18 in en krijgt een stageattest in ruil. Met dit attest kan je nog rijlessen nemen bij de rijschool en examen afleggen via de rijschool, op voorwaarde dat je eerst 6 uur verplicht rijles volgt.
Veel succes!
Rijschool Codrive